Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

38. Летње Распустилиште

16. август 2021. ~ 08:00 - 27. август 2021. ~ 17:00

Летњи део програма Манифестације културе и образовања деце „38. РАСПУСТИЛИШТЕ“ под традиционалним слоганом „Загревање за школу“ одржаће се у периоду од 16.08. до 27.08.2021. године. У току 10 радних дана децу узраста од 5 до 15 година и током овог Распустилишта очекује богат културно -уметничко- едукативни програм.

ПОНЕДЕЉАК,  16.08.

10:00 – 14:00  ЛЕГО ДРУЖИОНИЦА  –  За све мале и велике љубитеље ЛЕГО коцкица

10: 00 – 11:00  ПРЕС (ПРЕ)ТРЕС  –  Новинарска радионица –  Како се постаје новинар? Чиме се новинари баве? Имају ли новинари распуст? Радионице води Јелена Допуђ, новинар и чувар цвета Змајевог. Програм је намењен деци старијој од 10 година.

10:00 – 12: 00  ЧАРОБНИ СВЕТ ГЛИНЕ – Ликовно-уметничка радионица на којој ће деца научити шта је рељеф  а шта скулптура, такође ће научити основе рада са овим природним  материјалом, а имаће прилику и да направе своју скулптуру. Радионицу води Љубица Танкосић, дипломирани графичар, ликовни педагог, уредник ликовног програма НСДКЦ-а.

11:30 – 13:00  ТЕЛО И ГЛАС – Уметничко-сценски програм током којег ће се са децом радити различити програми и вежбе, с циљем побољшања говора,  јавног наступа најширег спектра, као и  освешћивања тела и гласа. Током радионице радиће се на освешћивању тела у простору, невербалној комуникацији (значај, значење и употреба тела у комуникацији), пантомими. Аутор и реализатор програма је глумица Јелена Галовић, са сарадницима. Програм је намењен деци старијој од 8 година.

12:30 – 14: 00  ЛЕТЊИ ЕНИГМАТСКИ ИНТЕРМЕЦО „СКОЦКАЈ СЛОВА – ЕНИГМАТСКЕ ДЕЧИЈЕ ИГРЕ“  –  Програм  који подстиче дечју комбинаторику и учесницима пружа прилику да  тимским радом,  у такмичарском духу, испоље вербалну интелигенцију. Такмичарски аранжман подразумева надметање екипа у састављању најдужих речи уз помоћ специјално израђених коцака са словима. Реализатор програма је Младен Марковић, дипломирани психолог и енигматски аутор. Програм је намењен деци старијој од 8 година

УТОРАК, 17.08.

 10:00 -14:00ЛЕГО ДРУЖИОНИЦА –  За све мале и велике љубитеље ЛЕГО коцкица

10:00-12:00 НЕОБИЧНО ТКАЊЕ  –  Ликовно- едукативна радионица за децу на којој ће научити основе ткања, развити машту и фину моторику шаке, али и схватити да се може ткати и неким необичним материјалима. Радионицу води Љубица Танкосић, дипломирани графичар, ликовни педагог, уредник ликовног програма НСДКЦ-а.

11:00-12:30 ПРИЧАОНИЦА У ШУМИ ИСПОД СТАРОГ ХРАСТА – ПРИЧАОНИЦА  Интерактивна едукативно-књижевна причаоница током које ће деца, након што прочитају одређене приче, дискутовати и промишљати  о наставку приче: Шта се догодило? Ко је дошао да помогне? Да ли прича има срећан или тужан крај? Свој крај приче деца могу да препричају, одглуме или прикажу низом цртежа, уз кратко објашњење. Аутор и реализатор радионице је Миланка Берковић, професор разредне наставе, педагошки саветник, аутор/коаутор уџбеника и књига  за децу. Програм је намењен деци старијој од 8 година

12:30-14:00 ЛЕТЊИ ЕНИГМАТСКИ ИНТЕРМЕЦО –  Програм је осмишљен с циљем да се деци презентује и приближи енигматско стваралаштво, као област која обједињује забаву и едукацију. „Летњи енигматски интермецо“ је прилика да се деца „загреју за школу“, кроз одабране образовне садржаје у несвакидашњој и атрактивној форми.

Током програма ће деца с водитељем радионице разговарати о загонеткама, открити повезаност дечје енигматике са књижевношћу, уметношћу и науком, упознаће се са основним енигматским врстама, а затим ће групно и појединачно решавати укрштенице, осмосмерке и друге мрежасте загонетке, анаграме у стиху, ребусе и судокиће. Сви припремљени енигматски задаци тематски су повезани са школским градивом и покривају појмове из основног образовања и опште културе. Деца ће научити и како да самостално саставе енигматски задатак. Најуспешнији енигматски радови ће бити објављени у дечјем часопису „Невен“, а најбољи састављачи ће добити награде.

Аутор и водитељ радионица „Летњи енигматски интермецо“ је Младен Марковић, енигмата у дечјим часописима „Невен“ и „Мали Невен“. Програм је намењен деци старијој од 8 година

19:00 ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ДЕЧИЈИХ РАДОВА НАСТАЛИХ У ОКВИРУ ДРУГЕ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ – На изложби ће бити представљени дечји радови настали на Другој дечјој ликовној колонији Новосадског дечјег културног центра. Резултате петодневног рада деце и њихових ментора погледајте на свечаном отварању у нашој галерији.

СРЕДА, 18.08.

10:00 -14:00  ЛЕГО ДРУЖИОНИЦА – За све мале и велике љубитеље ЛЕГО коцкица

10:00 -14:00 ЗЕМЉАОНИЦА  –  Уметничко-едукативни програм намењен свој деци која желе да науче шта све може да се прави од најједноставнијег и најчудеснијег материјала  – земље.У првом делу програма деца ће добити много нових информација о кућама од земље, а затим следе занимљиве радионице са земљом:  body paint, мале и велике циглице, кућице, сличице, маске и пано од земље. На крају, од свега направљеног деца ће са водитељима радионица креирати земљану причу. Кроз ово занимљиво дружење водиће их  ауторка програма  Драгана Којичић, архитекткиња која много воли да се игра са земљом.

ЧЕТВРТАК, 19.08.

 10:00-14:00  ЛЕГО ДРУЖИОНИЦА –  За све мале и велике љубитеље ЛЕГО коцкица

10:00-11:30  ОТКАЧЕНИ НАУЧНИК –  На овој радионици деца ће имати прилику да се опробају у извођењу хемијских експеримената. Научиће како да призову духа из „чаробне“ лампе, пробуде а потом и припитоме велику црну змију, како да претворе воду у вино, сами направе лампионе и лава лампу. Биће и мали детективи, па ће научити како да пишу поруке тајним писмом и направе вештачку крв. На овај начин деца ће упознати хемију кроз ствари које су доступне у свакодневном животу и научиће да се иза занимљивих „трикова“ крију научна објашњења. Негујући знатижељу, развијамо љубав према природним наукама и жељу за разумевањем природних феномена. Аутор и реализатор радионица Мирјана Радановић и Јелена Марковић.

11:30-13:00 ПЛАНЕТА ЗЕМЉА НАШ ДОМ –  Едукативна радионица кроз коју се код деце побуђује машта и дају креативни одговори на питања заштите животне средине и односа са природом.

Кроз опуштање, фокусирање и процес медитације, учесници радионице покушаће да се повежу са нашом планетом Земљом.

Радионицу води Марија Иванковић, дипл. педагог и Усуи Реики Мастер.

11:30 -13:00  ПОЕТСКИ ПОЛИГОН –  Књижевна радионица која учесницима омогућава да се боље упознају са основним поетским елементима, да науче како се имагинација, емоције и идеје стављају у службу поезије, као  и да изразе своју креативност  кроз поезију. Најбољи поетски састави биће објављени у часопису „Невен“. Аутор и реализатор радионице је Младен Марковић, дипломирани психолог, енигмата и дечји песник

13:00-14:00  ПРЕС (ПРЕ)ТРЕС  –  ПРЕ(С)ТРЕСАМО збивања на свим радионицама током дана. Анкетирамо Распустилиштанце, дечје менторе, маме, тате, баке и деке, као и све оне који се ту затекну. Пишемо вести и извештаје за све оне који нису били ту из оправданих разлога, а након наших вести ће сигурно пожелети да дођу.

ПЕТАК 20.08.

10:00-14:00 ЛЕГО ДРУЖИОНИЦА  –  За све мале и велике љубитеље ЛЕГО коцкица

10:00-11:30 ХЕМИЈСКИ „ESCAPE ROOM“ – Деца уче кроз игру, а један од добрих начина за повезивање стечених знања је и радионица за мозгање – „Хемијски Escape room“. На овој радионици деца не траже излаз из просторије већ, напуштајући стандардне оквире уобичајеног дечјег размишљања, долазе до награде, учећи о важности функционалног знања. Иза трикова које деца науче на Хемионици „Откачени научник“ биће сакривени путокази који постепено воде до коначног циља. Такође, деца се у оквиру радионице уче тимском раду који је круцијалан састојак успешног научног рада. Једни другима помажу и чине да заједно буду све бољи, јер су и игра и наука занимљивије када се поделе с неким. Аутор и реализатор радионице је Мирјана Радановић и Јелена Марковић.

11:30-13:00 ПОПРАВИ СВОЈУ ИГРАЧКУ – Еколошко-едукативна радионица у којој ће деца научити да поправе своју  неисправну играчку уз помоћ одређеног алата и материјала. Током радионице деца ће добити корисне информације о рециклажи електронског отпада и опасностима које вребају уколико се отпад неправилно одлаже. Поправљене играчке деца могу поново користити или поклонити другу. Кроз радионицу уче да  чувају своје ствари, развијају вештину рада рукам, а уједно  уче и да размишљају о заштити животне средине. Ауторке и реализаторке радионице су Јасна Скомрак и Марија Пекез, професорке у „Електротехничкој школи “Михајло Пупин.”

12:00-14:00 РЕЉФНЕ СЛИКЕРОБОТИ –  Ликовно- едукативна радионица за децу. Цртамо, сечемо, цепамо, лепимо, правимо роботе од картона и учимо о важности рециклаже. Радионицу води Љубица Танкосић, дипломирани графичар, ликовни педагог, уредник ликовног програма НСДКЦ-а.

13:00-14:00  ЛЕТЊИ ЕНИГМАТСКИ ИНТЕРМЕЦО СКОЦКАЈ СЛОВА- ЕНИГМАТСКЕ ДЕЧИЈЕ ИГРЕ“  –  програм  који подстиче дечју комбинаторику и учесницима пружа прилику да тимски, у такмичарском духу, испоље вербалну интелигенцију.  Такмичарски аранжман подразумева надметање екипа у састављању најдужих речи уз помоћ специјално израђених коцака са словима. Реализатор програма је Младен Марковић, дипломирани психолог и енигматски аутор.

13:00-14:00 ПРЕС (ПРЕ)ТРЕС  –  ПРЕ(С)ТРЕСАМО збивања на свим радионицама током дана. Анкетирамо Распустилиштанце, дечје менторе, маме, тате, баке и деке, као и све оне који се ту затекну. Пишемо вести и извештаје за све оне који нису били ту из оправданих разлога, а након наших вести ће сигурно пожелети да дођу.

ПОНЕДЕЉАК, 23.08.

 10:00 -14:00  ЛЕГО ДРУЖИОНИЦА – За све мале и велике љубитеље ЛЕГО коцкица –  учионица

10:00-11:30 ДЕЧЈИ ТРАДИЦИОНАЛНИ ИЗАЗОВ  –  Програм који обухвата спектар дечијих традиционалних игара и народних умотворина, а чији је циљ да кроз  забаву, игру и такмичење учесници упознају дечје традиционалне игре које су се играле некада, као и народне умотворине, загонетке, брзалице, пословице. Аутор и реализатор радионице је Рената Кашић, а помоћник- водитељ игара је Вук Милојевић.

11:30 -13:30  ВЕЛИКЕ СЛИКЕ –  Упловите у магични свет слободе сликарства ,са својим другарима на великим платнима. Радионицу води Љубица Танкосић, дипломирани графичар, ликовни педагог, уредник ликовног програма НСДКЦ-а.

12:00-13:30 ТЕЛО И ГЛАС –  Са децом ће се радити различити програми и вежбе, с циљем побољшања говора, јавног наступа најширег спектра, као и  освешћивања тела и гласа. Током радионице радиће се на освешћивању гласа, артикулацији, вежбама дисања, дикцији – вежбама потребним за прецизно изношење мисли и правилно пласирање реплике.  Аутор и реализатор програма је глумица Јелена Галовић,  са сарадницима. Програм је намењен деци старијој од 8 година.

13:00- 14: 00 ПРЕС (ПРЕ)ТРЕС  –   И даље смо ту, вредно смо скупљали  новости и вести, слушали, гледали и учествововали у радионицама и сада желимо да вас о томе известимо јавно путем нашег сајта www.nsdkc.rs

УТОРАК, 24.08.

 10:00 -14:00  ЛЕГО ДРУЖИОНИЦА –  За све мале и велике љубитеље ЛЕГО коцкица

10:00-11:30  АКРОБАТИКА, БАЛАНС, ЖОНГЛИРАЊЕ, ХОД ПО ЖИЦИ – и још много тога пробајте и научите на радионици савременог циркуса коју реализују циркуски педагози из школе циркуса ЦИРКОНЕО

10:00-11:30 КАШИРАЊЕ  –  Шта је каширање, како и због чега се оно ради. Шта се све и на који начин може израдити техником каширања. Како се обрађује папир и шта све може да се направи од њега. Како техником каширања можемо направити фигуре или пренети  своју фотографију на другу подлогу.

Необична техника, која и није тако компликована, а резултати су занимљиви, лепи, и корисни. Аутори и реализатори радионице су глумац Емил Курцинак и луткарка  Љубица Танкосић, дипломирани графичар, ликовни педагог, уредник ликовног програма НСДКЦ-а.

11:30-13:30 РАДИОНИЦА ОТИСКА –  Научите шта је то графика и које све врсте штампе постоје. Откријте како помоћу рециклажног материјала можете створити ауторски отисак. Радионицу води Љубица Танкосић, дипломирани графичар, ликовни педагог, уредник ликовног програма НСДКЦ-а.

12:30-14:00 ГласНи Клуб  у оквиру радионице ТЕЛО И ГЛАС– полазници ће кроз групне интерактивне забавне игрице радити на проналажењу свог гласа, охрабрујући се да направе први корак ка певању кроз заједничко стварање музике гласом. Упознаће се са основним параметрима певања (шта је потребно да би се певало) , Дисање, Интонација, Ритам, Тон (сопствена боја гласа), Фразирање (дисање+динамика+кретање), Карактер (емоција, порука,итд.). Учесници радионице ће уз савете и интересантне вежбе заједно или појединачно имати прилике да пробају најбитније од горенаведених начина певања.  Радионица је намењена деци старијој од 12 година. Аутори и реализатори програма су глумица Јелена Галовић и Габриелла Бенак дипл. музичар виолиниста.

13:00-14:00  ПРЕС (ПРЕ)ТРЕС –  ПРЕ(С)ТРЕСАМО збивања на свим радионицама током дана. Анкетирамо Распустилиштанце, дечје менторе, маме, тате, баке и деке, као и све оне који се ту затекну. Пишемо вести и извештаје за све оне који нису били ту из оправданих разлога, а након наших вести ће сигурно пожелети да дођу.

СРЕДА, 25.08.

10:00 – 14:00  ЛЕГО ДРУЖИОНИЦА –  За све мале и велике љубитеље ЛЕГО коцкица

10:00 – 11:30  ДЕЧЈИ ТРАДИЦИОНАЛНИ ИЗАЗОВ  –  Програм који обухвата спектар дечјих традиционалних игара и народних умотворина чији је циљ да се кроз  забаву, игру и такмичење упознају дечје традиционалне игре које су се играле некада, као и народне умотворине, загонетке, брзалице, пословице. Аутор и реализатор радионице је Рената Кашић, а помоћник- водитељ игара је Вук Милојевић.

10:30-11:30  ЗАШТИЋЕНЕ БИЉНЕ И ЖИВОТИЊСКЕ ВРСТЕ НАЦИОНАЛНИХ ПАРКОВА – КО ГДЕ ЖИВИ? –Интерактивна едукативно-еколошка радионица за децу предшколског и основношколског узраста. Након уводног разговора и приче о националним парковима, биљним и животињским врстама које живе у парку, деца ће правити слику парка и откривати живи свет у њима.  Аутор и реализатор радионице је Даниел Димитријевић, професор биологије и Вања Ковачевић професор српског језика и књижевности.

11:30- 13:00  ЛУТКАРСКА РАДИОНИЦА  –  Шта све може бити лутка ? Кашика, виљушка,  варјача, лоптица…

Како лутку направити, израдити ? Потребно је : много маште, веште руке, мало лепка, мало боје, картона, тканине, разне вунице, маказе… И лако се може направити лутка. Са лутком се можете играти, можете глумити, можете је некоме и поклонити. Научићемо вас како – лако. Аутор и реализатор радионице је Емил Курцинак, глумац и луткар

12:00-14:00 СВЕТЛО И СЕНКА –  Закорачите у чаробни свет светла и сенке кроз ликовну уметност. Како настаје и може ли бити у боји, научићете кроз игру на овој ликовној радионици. Радионицу води Љубица Танкосић, дипломирани графичар, ликовни педагог, уредник ликовног програма НСДКЦ-а.

 13:00-14: 00 ПРЕС (ПРЕ)ТРЕС –  И даље смо ту, вредно смо скупљали  новости и вести, слушали, гледали и учествововали у радионицама и сада желимо да вас о томе известимо јавно путем нашег сајта www.nsdkc.rs

ЧЕТВРТАК, 26.08.

 10:00 -14:00  ЛЕГО ДРУЖИОНИЦА  –  За све мале и велике љубитеље ЛЕГО коцкица

10:00-11:30  АКРОБАТИКА, БАЛАНС, ЖОНГЛИРАЊЕ, ХОД ПО ЖИЦИ – и још много тога пробајте и научите на радионици савременог циркуса коју реализују циркуски педагози из школе циркуса ЦИРКОНЕО

10:00- 12:00 СВИРЦИ– музичка радионица за децу узраста од 7 до 12 година. Кроз заједничко музицирање на једноставним инструментима већином ритмичким (даире, шушке, штапићи, дарабуке, кастањете, триангл итд.) и по неким мелодијским инструментима (металофон, блок флаута, клавир/клавијатуре итд.), деца ће радити на освешћивању и развијању ритма и једноставних мелодија. Подељени на разне инструменте деца ће имати могућност да одмах засвирају заједно, да би до краја радионице склопили неколико песама у њиховом извођењу. Аутор и модератор радионица је Габриелла Бенак дипл. музичар виолиниста.

12:00-13:30 ТЕЛО И ГЛАС – Уметничко-сценски програм током које ће се са децом радити различити програми и вежбе, с циљем побољшања говора, јавног наступа најширег спектра, као и  освешћивања тела и гласа. Током радионице учесници ће научити шта је импостација гласа, савладаће  основе певања.

13:00-14:00 ПАПИРНО МОДЕЛАРСТВО  –  Кроз ове креативне радионице деца ће  на занимљив начин, кроз игру, усавршити вештину  рада маказама и развој фине моторике.  Циљ радионице је повећање прецизности, пажње, стрпљења и уредности. Вежбање правилне употребе маказа, лепка и прибора за техничко цртање. Побољшање координације око – рука. Разумевање 3D просторних односа, развој смисла за естетику, покретање маште, креативности и тимског духа.  Аутори и реализатори радионице су Мирослав Парошкај и  Јелена Допуђ

ПЕТАК, 27.08.

 10:00 -14:00  ЛЕГО ДРУЖИОНИЦА –  За све мале и велике љубитеље ЛЕГО коцкица

10:00 – 11:00  СТОНОГИЦА БРОЈАЛИЦА  – Музичка емисија ТВ Војводине „Стоногица бројалица“ врло брзо је постала популарна међу децом и педагозима. Због тога ћемо на „Распустилишту“ учити како да певамо и свирамо ове песме шакама, прстићима и табанима и да будемо део једног великог оркестра у којем је наше тело инструмент. Аутори и водитељи радионице су Марко Дињашки и Ана Врбашки, познати као музичка и позоришна трупа Alice in WonderBand, уметници који живе на Фрушкој гори и воде онлајн радионице за децу „Детлићи“.

11:00-11:45  ТРИЛОГИЈА ОПСТАНКА – Моруна – Белорепан – Дабар –  На крају овогодишњег летњег Распустилишта сва заинтересована деца, родитељи, баке и деде имаће прилику да у Покрајинском заводу за заштиту природе ( Природњачком музеју) чују занимљиву причу о заштићеним животињским врстама у Србији: риби – моруни, птици – орлу белорепану и сисару – дабру, али и да виде препарате ових врста у Природњачком музеју и сазнају детаље из њиховог живота. Сазнаће податке о томе где живе,  каква је њихова распрострањеност, чиме се хране, како се размножавају, зашто су угрожене, како им можемо помоћи? Радионицу води: др Оливер Фојкар – стручњак ПЗЗП

11:00-12:30 РЕЦЕПТ ЗА СТВАРАЊЕ ЈУНАКА! – Радионица илустровања јунака намењена је деци основношколског узраста. У првом сегменту радионичари ће научити који су најбитнији састојци за стварање јунака.  Упознаће се са начином на који облик (силуета), боја, наглашавање и истицање кључних карактеристика утиче на стварање јунака. Сазнаће колико је важна биографија јунака за илустратора када одређује које ће га карактеристике сачињавати. У другом сегменту ће наши мали радионичари добити задатак кроз који ће применити научено и показати своја креативна решења. У оквиру задатка ће из три шешира извлачити папириће с описом кључних карактеристика јунака. Насумично одабране особине јунака остављају радионичарима простор да изразе своје најмаштовитије визије. Аутори и реализатори радионице су Нада Серафимовић, илустратор, и Јелена Виторовић, академски сликар и илустратор.

12:30-14:00  ФИНАЛЕ ПРЕ(С)ТРЕСА  –  Бирамо најбоље вести, најзанимљивије извештаје, правимо фото-архиву. Додељујемо  дипломе за НАЈ… ( Е, сад нећемо све да вам откривамо) Поздрављамо се уз један ПРЕС ОКУГЛИ ПОД  на којем ћемо, уз дружење, заокружити причу овогодишњег Распустилишта. Представићемо вам наш досадашњи рад и потрудити се да вам дочарамо све тренутке које на зимском Распустилишту сигурно нећете пропустити.

Пријаве за Распустилиште слати на: slobodanka.ugrenovic@nsdkc.rs.

СВИ ПРОГРАМИ ОДРЖАВАЈУ СЕ У РАДНИЧКОЈ 20. СВИ ПРОГРАМИ СУ БЕСПЛАТНИ.

ОРГАНИЗАТОР ЗАДРЖАВА ПРАВО ИЗМЕНЕ ПРОГРАМА.

Програм се реализује уз примену свих тренутно важећих епидемиолошких мера.

 

 

Детаљи

Почетак:
16. август 2021. ~ 08:00
Крај:
27. август 2021. ~ 17:00
Догађај Categories:
,

Организатор

Новосадски дечији културни центар
Телефон:
021 521447
Е-пошта:
office@nsdkc.rs

Место

Новосадски дечији културни центар
Радничка 20
Нови Сад, 21101 Srbija
+ Google Map
Телефон:
+38121521447
Веб сајт:
https://nsdkc.rs/