О НАМА

Својим програмима подстичемо децу и младе на развијање креативног мишљења
Новосадски дечији културни центар

Новосадски дечији културни центар је најмлађа установа културе
коју је основао Град Нови Сад и која је званично почела са радом у мају 2019. године.

Дечији културни центар

Свe активности Новосадског дечијег културног центра усмерене су ка

деци од најмлађег узраста до завршене средње школе,

њиховим родитељима, старатељима,

културним оператерима, стручним сарадницима из области образовања деце и младих,

студентима културолошких и хуманистичких студија,

научним радницима и афирмисаним уметницима из свих области културе.

У свом раду НСДКЦ кроз директну комуникацију са децом и младима обавља послове
који су усмерени ка истраживању и откривању потенцијала деце и младих у свим областима културне делатности,
настоји да инспирише дечију машту и да код деце и младих развије
свест о перманентној потреби за културом.

дечији културни центар

НСДКЦ својим програмима подстиче децу и младе на развијање креативног мишљења и схватања да се креативним истраживањем може доћи до нових идеја које ће се исказати кроз визуелни или дигитални свет.

НСДКЦ током целе године организује програме користећи уметност у глумачким, музичким, плесним, сценским и аудио визуелним активностима.

У свом раду НСДКЦ ослања се на богато педагошко искуство многобројних сарадника који већ дуг низ година учествују у реализацији програма за децу и младе.

дечији културни центар

Ретроспектива

Све је почело још давне 1983. године, када је група аутора креирала програм током зимског распуста, како би деци попунила слободно време.
Програм „За активан зимски распуст“, књижевник, маштар Слободан Станишић прозвао је „Распустилиште“. То име имало је дивне епитете – на самом почетку било је то алтернативно и креативношћу испуњено време током распуста, а касније је постало узор, модел и пример отвореног система образовања које је остварило значајне помаке у учењу. И тако манифестација културе и образовања деце “Распустилиште” скоро четири деценије у време летњег и зимског распуста, младалачки и дечије искрено отварала је културни, пријатељски простор педагошком оптимизму, развијала је нова поверења и наде у стварању нових генерација људи.

Распустилиште је постало и остало креативна алтернатива формалном процесу образовања, јер је својим ставом права на лични избор детета и права на доношење одлуке, указивало на праву природу детета и истинску димензију топлог и пријатељског односа ког у процесу васпитања треба да обликујемо.

Распустилиште никада није програмски „уливало“ знање и науку, него је користећи игру и машту иницирало креативност, стваралаштво, стварало је креативне произвођаче, извођаче и градитеље. Распустилиште је откривало универзалне и трајне вредности дечијег талента, рада и покрета, дечије размене са светом који их окружује, а који је требало усвојити и спознати директним деловањем кроз креативни радионичарски рад, личне сусрете са људима из света уметности, науке, спорта, сусретом и властитом спознајом музике, филма, сликарства, нових технологија,… тражећи и препознајући властита интересовања и откривајући личне таленте…