50  GODINA SUSRETA ZMAJEVIH ŠKOLA

50  GODINA SUSRETA ZMAJEVIH ŠKOLA

 

„Vreme ide, vreme leti, te ponavlja slike stare“

 

OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Kamenici je škola koja najduže i najupornije brine o postojanju Susreta Zmajevih škola. Dokaz za to je činjenica da je baš ova škola bila osnivač i već 11 puta bila organizator Susreta Zmajevih učenika i nastavnika. Ti susreti predstavljaju najveće okupljanje osnovnih škola, sa najdužom tradicijom u zemlji. Pred učesnicima su uvek Zmajevi stihovi: „Gde ja stadoh, ti produži…“, koji ih bodre da sa velikim trudom, ali i s radošću  produžavaju tradiciju okupljanja Zmaju u čast.

Susreti Zmajevih škola pokrenuti su (uz punu podršku celog društva, a sa ciljem odavanja pošte velikom pesniku) davne 1971. godine u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Kamenici koja je od osnivanja domaćin jubilarnih susreta (svakih pet godina). Tada su se okupile 22 Zmajeve škole (20 iz Vojvodine) i 5 škola gostiju predstavnika jugoslovenskih republika. Mnoge generacije su decenijama odrastale uz junska druženja i takmičenja u okrilju čika Jove Zmaja.

Susreti predstavljaju Zmajevo mesto spajanja „veka sa vekom i čoveka sa čovekom“.

            U istorijatu postojanja Zmajevih škola pojedine škole su, na žalost, nestale, ali su i neke druge osnovane. U Republici Srbiji danas postoji 30 osnovnih škola (od kojih je 15 u Vojvodini) i dve gimnazije u Vojvodini koje nose Zmajevo ime. u Republici Srpskoj  ima tri istoimene osnovne škole (Banja Luka, Srbac, Trebinje).

Zmajeva škola u Sremskoj Kamenici postoji duže od tri veka. Još od 1930. godine nosi njegovo ime. Tokom Drugog svetskog rata došlo je do prekida, te je od 1951. godine  do danas sa ponosom sačuvan kontinuitet Zmajevog imena.

Iako su ovo izuzetno teška vremena, Zmaj je i ove godine uspeo da okupi učenike i nastavnike. Ovogodišnji Susreti imaju neuobičajen način organizovanja, usled pandemije. U junu su održana tradicionalna literarna, likovna, recitatorska, ali i nova kaligrafska i informatička takmičenja Zmajevih učenika (na kojima su učestvovali učenici iz Beograda, Martinaca i Sremske Kamenice). Tradicionalni Zmajev kviz održan je onlajn u subotu 18. septembra 2021. godine, uz učešće učenika 9 škola (iz Banja Luke, Beograda, Vranja, Martinaca, Novog Kneževca,  Pančeva, Rume, Sremske Kamenice i Surdulice).

Podršku organizaciji Susreta pružili su KUD „Sremac“- Sr. Kamenica, Kreativni studio „Čarolija“, Udruženje vojvođanskih učitelja, Zmajev muzej, Laguna, Zmajeve dečje igre, Gradska biblioteka u Novom Sadu, List za decu „Neven“, Carnex, cvećara „Cartier“, pekara „Kum“, pekara „Maja“, Goran Gašparovski i roditelji Pavle Laćarac i Srđan Merković.

U Sremskoj Kamenici je 2. oktobra organizovano svečano okupljanje povodom obeležavanja 50 godina Susreta Zmajevih škola. Zbog pandemije virusa kovid-19, smanjen je broj učesnika te je Zmajeva škola raširenih ruku dočekala kolege iz Banja Luke, Beograda, Vranja i Rume. Tog dana nizali su se zanimljivi programi. Učesnici su položili venac na grob Jovana Jovanovića Zmaja, dok je učenik Damjan Milikić govorio stihove „Pesmo moja“. Izveden je kraći program u Zmajevom muzeju u organizaciji  KUD „Sremac“ u saradnji sa Dečijim selom i OŠ „J.J.Zmaj“ iz Sremske Kamenice. Gosti Sureta obišli su stalnu postavku Muzeja. Nakon toga izveden je svečani program Susreta u amfiteatru školskog dvorišta u prisustvu Dine Vučinić predstavnice Grada Novog Sada. Uz učenike talentovane za recitovanje, pevanje i sviranje, nastupili su Aleksandar Baloš (muzičar Kreativnog studija „Čarolija“ iz Novog Sada) i pesnikinja Nada Batur-Kostić. U okviru programa, direktor škole Dejan Merdanović uručio je nagrade najuspešnijim učenicima i nastavnicima, kao i poklone školama učesnicama Susreta. Nakon ručka, učenici su predstavili zanimljive discipline u školskom sportu: vorteks loptu, ukršten skok i sportsku igru„JADŽENT“ koja ulazi u nove nastavne programe (u prisustvu učesnika iz Temerina i autora Janka Pavlisa, predsednika Jadžent saveza Srbije).

Nakon druženja, usledio je radni deo Susreta na kojem se raspravljalo o potrebi, teškoćama i daljem pravcu organizovanja. Opšti zaključak učesnika je da Susreti Zmajevih škola moraju da budu sačuvani za buduća pokoljenja. Dan je završen pešačkom turom upoznavanja znamenitosti Sremske Kamenice.

Već punih 50 godina učenici, nastavnici i njihove škole, koje sa ponosom nose Zmajevo ime, nastoje da svoju veliku ljubav prema Zmaju kroz druženje i učenje prenesu na naredne generacije. To su radili neki pre nas, a nadamo se da će i neki posle nas. Posle pola veka trajanja, s ponosom podsećamo na čuvene Zmajeve stihove „…Vreme ide, vreme leti, te ponavlja slike stare…“

 Vera Stojšić-Gašparovski

 

 

 

 

 

Website designed by: Mindmedias Studio