50  ГОДИНА СУСРЕТА ЗМАЈЕВИХ ШКОЛА

50  ГОДИНА СУСРЕТА ЗМАЈЕВИХ ШКОЛА

 

„Време иде, време лети, те понавља слике старе“

 

ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Сремској Каменици je школa која најдуже и најупорније брине о постојању Сусрета Змајевих школа. Доказ за то је чињеница да је баш ова школа била оснивач и већ 11 пута била организатор Сусрета Змајевих ученика и наставника. Ти сусрети представљају највеће окупљање основних школа, са најдужом традицијом у земљи. Пред учесницима су увек Змајеви стихови: „Где ја стадох, ти продужи…“, који их бодре да са великим трудом, али и с радошћу  продужавају традицију окупљања Змају у част.

Сусрети Змајевих школа покренути су (уз пуну подршку целог друштва, а са циљем одавања поште великом песнику) давне 1971. године у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ у Сремској Каменици која је од оснивања домаћин јубиларних сусрета (сваких пет година). Тада су се окупиле 22 Змајеве школе (20 из Војводине) и 5 школа гостију представника југословенских република. Многе генерације су деценијама одрастале уз јунска дружења и такмичења у окриљу чика Јове Змаја.

Сусрети представљају Змајево место спајања „века са веком и човека са човеком“.

            У историјату постојања Змајевих школа поједине школе су, на жалост, нестале, али су и неке друге основане. У Републици Србији данас постоји 30 основних школа (од којих је 15 у Војводини) и две гимназије у Војводини које носе Змајево име. у Републици Српској  има три истоимене основне школе (Бања Лука, Србац, Требиње).

Змајева школа у Сремској Каменици постоји дуже од три века. Још од 1930. године носи његово име. Током Другог светског рата дошло је до прекида, те је од 1951. године  до данас са поносом сачуван континуитет Змајевог имена.

Иако су ово изузетно тешка времена, Змај је и ове године успео да окупи ученике и наставнике. Овогодишњи Сусрети имају неуобичајен начин организовања, услед пандемије. У јуну су одржана традиционална литерарна, ликовна, рецитаторска, али и нова калиграфска и информатичка такмичења Змајевих ученика (на којима су учествовали ученици из Београда, Мартинаца и Сремске Каменице). Традиционални Змајев квиз одржан је онлајн у суботу 18. септембра 2021. године, уз учешће ученика 9 школа (из Бања Луке, Београда, Врања, Мартинаца, Новог Кнежевца,  Панчева, Руме, Сремске Каменице и Сурдулице).

Подршку организацији Сусрета пружили су КУД „Сремац“- Ср. Каменица, Креативни студио „Чаролија“, Удружење војвођанских учитеља, Змајев музеј, Laguna, Змајеве дечје игре, Градска библиотека у Новом Саду, Лист за децу „Невен“, Carnex, цвећара „Cartier“, пекара „Кум“, пекара „Маја“, Горан Гашпаровски и родитељи Павле Лаћарац и Срђан Мерковић.

У Сремској Каменици је 2. октобра организовано свечано окупљање поводом обележавања 50 година Сусрета Змајевих школа. Због пандемије вируса ковид-19, смањен је број учесника те је Змајева школа раширених руку дочекала колеге из Бања Луке, Београда, Врања и Руме. Тог дана низали су се занимљиви програми. Учесници су положили венац на гроб Јована Јовановића Змаја, док је ученик Дамјан Миликић говорио стихове „Песмо моја“. Изведен је краћи програм у Змајевом музеју у организацији  КУД „Сремац“ у сарадњи са Дечијим селом и ОШ „Ј.Ј.Змај“ из Сремске Каменице. Гости Сурета обишли су сталну поставку Музеја. Након тога изведен је свечани програм Сусрета у амфитеатру школског дворишта у присуству Дине Вучинић представнице Града Новог Сада. Уз ученике талентоване за рецитовање, певање и свирање, наступили су Александар Балош (музичар Креативног студија „Чаролија“ из Новог Сада) и песникиња Нада Батур-Костић. У оквиру програма, директор школе Дејан Мердановић уручио је награде најуспешнијим ученицима и наставницима, као и поклоне школама учесницама Сусрета. Након ручка, ученици су представили занимљиве дисциплине у школском спорту: вортекс лопту, укрштен скок и спортску игру„ЈАЏЕНТ“ која улази у нове наставне програме (у присуству учесника из Темерина и аутора Јанка Павлиса, председника Јаџент савеза Србије).

Након дружења, уследио је радни део Сусрета на којем се расправљало о потреби, тешкоћама и даљем правцу организовања. Општи закључак учесника је да Сусрети Змајевих школа морају да буду сачувани за будућа покољења. Дан је завршен пешачком туром упознавања знаменитости Сремске Каменице.

Већ пуних 50 година ученици, наставници и њихове школе, које са поносом носе Змајево име, настоје да своју велику љубав према Змају кроз дружење и учење пренесу на наредне генерације. То су радили неки пре нас, а надамо се да ће и неки после нас. После пола века трајања, с поносом подсећамо на чувене Змајеве стихове „…Време иде, време лети, те понавља слике старе…“

 Вера Стојшић-Гашпаровски

 

 

 

 

 

Website designed by: Mindmedias Studio