стаце

38. РАСПУСТИЛИШТЕ

ПРОГРАМ

Сви програми су БЕСПЛАТНИ.

Због ограниченог броја места, пријаве су обавезне на имејл: slobodanka.ugrenovic@nsdkc.rs.

10.00–11.30  ЧАРОБНИ СВЕТ ГЛИНЕ – Ликовно-едукативна радионица вајања намењена деци свих узраста. Аутор и реализатор радионице је Љубица Танкосић, професор ликовне културе, дипломирани графичар.

10.00–11.30 ИЗРАДА МАРИОНЕТА ОД ПАПИРА – Едукативно-уметничка луткарска радионица на којој ћемо правити лутке од папира. Марионета је савршена и најкомплекснија врста позоришне лутке  и зато носи титулу краљице лутака. Чудесне марионете од папира су једноставне и лагане за анимацију.  Луткарство је уметност која у свом изражају спаја разне уметности: ликовну, музичку, плесну и драмску. Подстиче развој моторичких способности, визуелно, креативно и ликовно доживљавање околине, развија социјалне и комуникацијске способности, а укључује и тимски рад. Аутор и реализатор радионице је Цветин Аничић, глумац,  луткар. Радионица је намењена деци старијој од 6 година, али и  мањој деци уз помоћ одраслих.

10.00–11.30 РАДИОНИЦА САВРЕМЕНОГ ПЛЕСА И ИСТРАЖИВАЊА ПОКРЕТА Радионица је намењена деци старијој од 10 година, која су заинтересована за савремени плес, истраживање покрета и плесних техника. Претходно искуство у плесу није обавезно за учешће на радионицама. Сваки сусрет започињаћемо вежбама загревања и освешћивања тела у складу са техникама савременог плеса. Поред вежби које долазе из различитих техника савременог плеса, бавићемо се стварањем кореографије, истраживањем покрета кроз простор, динамику, физикалност, сценски израз, рад са партнером. Посебну пажњу посветићемо осмишљавању плеса и кореографије. Аутор и реализатор радионица је Јована Ракић, кореограф и плесни педагог.

11.30–12.30 ПОЕТСКИ ПОЛИГОН – Књижевна радионица на којој ћемо се бавити основним поетским елементима и научити како се имагинација, емоције и идеје стављају у службу поезије. Сценарио подразумева демонстрацију настанка поетског дела, групну продукцију мотива, као и заједничко и појединачно писање кратких песама на задате теме. Циљ радионице је подстицање изражавања креативности  кроз поезију. Најбољи поетски састави ће бити објављени у часопису „Невен“. Аутор и реализатор радионице је Младен Марковић, дипломирани психолог, енигмата и дечји песник. Радионица је намењена деци старијој од 8 година.

11.30–12.45 ЧАРОБНИ ПАПИРНИ СВЕТ – Ликовна радионица за децу на којој ћемо правити разноврсне снежне папирне пахуље. Радионица је намењена деци свих узраста. Аутор и реализатор радионице је Љубица Танкосић, професор ликовне културе, дипломирани графичар.

12.00 –12.30  На нашој сцени гостује представа позоришта ТеатрилоУСПАВАНА ЛЕПОТИЦА. У  зачараном краљевству сви спавају , будне су само две дворске луде. Причају нам како се све десило, зашто сви спавају  и успут покушавају да смисле како да пробуде принцезу.  Кроз разне ситуације, откривамо који је најбољи рецепт за слатке снове. Играју: Цветин Аничић и Ружица Бојовић. Режија: Цветин Аничић. Представа је намењена деци свих узраста.

12.45–13.30 РАДИОНИЦА ЦИРКУСКИХ ВЕШТИНА – На овој радионици деца ће користити своје тело за пењање, прескакање, котрљање, трчање, верање, вртење, балансирање… Развијаће концентрацију, машту и креативност. Научиће да жонглирају, савладају баланс, ваздушне акробације, да побољшају концентрацију, постану јачи, припреме тело и ум за нове изазове… Све ово  је уједно и  мисија циркуских педагога из Школе циркуса „Цирконео“ која реализује радионицу.  Радионица је намењена деци свих узраста.

10.00–11.00 НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА „ГРАВУРЕ“ – Ликовнa радионица израде необичних честитки за најлепше новогодишње жеље, техником гравирања. Аутор и реализатор радионице је Љубица Танкосић, професор ликовне културе, дипломирани графичар. Радионица је намењена деци свих узраста.

10.0011.00 РАДИОНИЦА САВРЕМЕНОГ ПЛЕСА И ИСТРАЖИВАЊА ПОКРЕТАРадионица је намењена деци старијој од 10 година која су заинтересована за савремени плес, истраживање покрета и плесних техника. Претходно искуство у плесу није обавезно за учешће на радионицама. Сваки сусрет започињаћемо вежбама загревања и освешћивања тела у складу са техникама савременог плеса. Поред вежби које долазе из различитих техника савременог плеса, бавићемо се стварањем кореографије, истраживањем покрета кроз простор, динамику, физикалност, сценски израз и рад са партнером. Посебну пажњу посветићемо осмишљавању плеса и кореографије. Аутор и реализатор радионица је Јована Ракић, кореограф и плесни педагог.

10.00–12.00 МЛАДИ КОНСТРУКТОР – На овој радионици деца ће се упознати са могућностима моделовања са универзалним конструкторским комплетом „Конструктор“. Тај комплет у свом саставу има пластичне и металне елементе који се могу употребити на различите начине, тако да је могуће израдити велики број конструкцијa, односно модела. Радећи с њим, дете ће кроз игру и забаву развијати спретност, прецизност, уредност, своје стваралачке способности као и умешност у остваривању сопствених замисли.  Самостално проналажење нових комбинација и конструисање нових модела позитивно утиче на усмереност пажње, учење стрпљења, на развој сензомоторног реаговања, а тиме и интелектуалних способности. Осећај пријатног расположења, емоција задовољства, као и повећање самопоуздања – циљ је ове едукативне радионице коју реализује Мирослав Парошкај, наставник техничког васпитања. Радионица је намењена деци старијој од 9 година.

11.00–12.00 НАШ ГОСТ: КЊИЖЕВНИК  БРАНКО СТЕВАНОВИЋ – Представиће деци своју књигу „Авантуре Краљевића Марка“, уз разговор о његовом стваралаштву и неопходности присуства књиге у детињству. Програм је намењен деци старијој од 9 година.

12.00–12.40 На нашој сцени гостује представа  позоришта Maximus ArtИЗНЕНАДНА ПОСЕТА ГОСПОДИНА МОЦАРТА. Представа говори о важности музике и уметности у свакодневном животу. Поред препознатљивих композиција и оперских мелодија, представа на јединствен начин описује радњу „Чаробне фруле“, која има моћ да тугу претвори у радост, баш као и музика. Кроз спој лутке, маске, игре и веселе музике, необична прича претворена је у магичну авантуру. У представи играју: Милена Мартић, Петар Кокиновић и Жељко Алексић. Текст и режија: Жељко Алексић. Костими и сценографија: Ана Алексић. Лутке: Небојша Јоковић. Кореографија: Ана Алексић. Представа ја намењена деци свих узраста.

12.45–13.30 ШТА ЈЕ КАМИШИБАИ ПОЗОРИШТЕ?Емил Курцинак, глумац, луткар Позоришта младих, приказаће деци како се праве представе од слика, цртежа, фотографија… Објасниће шта је „камишибаи позориште“, које је давно настало у Јапану. Користећи ликовне радове које су нацртала и насликала деца у Новосадском дечијем културном центру, са учесницима  радионице направиће позоришну представу. Радионица је намењена деци старијој од 6 година.

12.45–13.30 СВИРЦИ – Концепт радионице је заједничко музицирање на једноставним инструментима, већином ритмичким и понеким мелодијским. Полазници ће кроз забавне уводне вежбе радити на освешћивању и развијању ритма и једноставних мелодија. Учесници радионице ће помоћу једноставних инструмената моћи да упознају разне музичке правце и различите ритмове. Подељени на разне инструменте, имаће могућност да одмах засвирају заједно, да би до краја радионице осмислили неколико песама које ће заједно извести. Аутор и реализатор програма је Габриела Бенак, дипл. музичар – виолиниста, са богатим извођачким искуством виолинисте и певача у разним музичким правцима, композитор, студијски музичар, активан позоришни извођач. Музичка радионица намењена је деци узраста од 7 до 12 година.

17.00–19.00  НЕВЕРБАЛНО ПОЗОРИШТЕ – РАДИОНИЦА ФИЗИЧККОГ ТЕАТРА – Да ли је представа могућа без речи? Како испричати причу покретом и пренети је гледаоцу? Које су сличности и разлике у односу на вербални театар? О свему овоме научите од Тање Милановић, глумице и циркуске уметнице и циркуских педагога Драгана Јајића Владисављева и Небојше Шупића. Радионице су намењене деци узраста од 6 до 15 година.

10.00–11.00 ЦРТАНА БАЈКА „КАКО ДО ИЗГУБЉЕНОГ ШАЛА“ – Едукативно-наративна дружионица  у којој извођач црта потребне ликове и догађаје, а деца и извођач комуницирају са нацртаним ликовима и причају своју причу. Водитељ и главни приповедач је Јован Царан Денис, члан луткарске сцене НП „Тоша Јовановић“ из Зрењанина. Програм је намењен деци од 3 до 8 година.

10.00–11.00 МОЈ ГРАД – Током радионице ћемо изградити и обојити магични град од картона који ће израсти са сваким дететом. Када је школа споља, уметност је унутра! Од школских празника до снежних дана, учествуј заједно са својим другарима у стварању зимске чаролије. Модератори радионице: Наташа Бодирога Радовановић, дипломирани дефектолог и реедукатор, и Бранислав Радовановић, магистар драмских уметности. Радионица је намењена деци старијој од 8 година.

10.00–11.30 РАДИОНИЦА САВРЕМЕНОГ ПЛЕСА И ИСТРАЖИВАЊА ПОКРЕТАРадионица је намењена деци старијој од 10 година која су заинтересована за савремени плес, истраживање покрета и плесних техника. Претходно искуство у плесу није обавезно за учешће на радионицама. Сваки сусрет започињаћемо вежбама загревања и освешћивања тела, у складу са техникама савременог плеса. Поред вежби које долазе из различитих техника савременог плеса, бавићемо се стварањем кореографије, истраживањем покрета кроз простор, динамику, физикалност, сценски израз и рад са партнером. Посебну пажњу посветићемо осмишљавању плеса и кореографије. Аутор и реализатор радионица је Јована Ракић, кореограф и плесни педагог.

10.00–13.30 ЛЕГО ИГРАОНИЦА – У овој радионици деца развијају машту, креативност, фину моторику, комуникацију, тимски дух. Радионица је намењена деци свих узраста.

11.00–12.00  НОВОГОДИШЊИ КОЛАЖ – Ликовно-едукативна радионица на којој развијамо креативност, машту и  фину моторику шаке, а све то кроз израду различитих новогодишњих декоративних украса. Аутор и реализатор радионице је Љубица Танкосић, професор ликовне културе, дипломирани графичар. Уметничка радионица намењена је деци свих узраста.

11.30–12.30 ПРОНАЂИ СВОЈУ ПЕСМУ – Уметничка радионица дечјих рециклираних књига.  Најпродаванија књига поезије направљена је редиговањем књига и новинских чланака трајним маркером. Ова радионица бави се уметношћу обнављања, деконструкције и поновног осмишљавања књиге кроз игру и нуди одговоре на питања: како постати писац који црта и како уметност стварати речима, а књиге сликама? Модератори радионице су Наташа Бодирога Радовановић, дипломирани дефектолог и реедукатор, и Бранислав Радовановић, магистар драмских уметности. Радионица је намењена деци старијој од 10 година.

12.00–12.30 Луткарска представа из циклуса „КЊИГА ПУНА БАЈКИ“. На сцени се играју две бајке: „Три прасета“ и „Успавана лепотица“. Садржај ових бајки је свима добро познат,  али важно је напоменути да су у овом извођењу деца пуноправни учесници. Наиме, деца добијају прилику да глуме све личности који се у бајкама појављују, што је посебан изазов и прилика да покажу своје таленте. Бајке нам прича Јован Царан – Денис, члан луткарске сцене НП. „Тоша Јовановић“ из Зрењанина. Представа је намењена деци од 3 до 8 година.

12.45–13.45 ВЕСЕЛА ТЕЛЕВИЗИЈА – Креативна ликовна радионица за децу. Да ли сте се некада запитали како би изгледала телевизија када би је идејно осмислила деца? На овој узбудљивој радионици деца су сама своји мајстори, сценографи, костимографи, уредници и водитељи. Спремите се за веселе вести! Аутори и модератори радионице су Наташа Бодирога Радовановић, дипломирани дефектолог и реедукатор, и Бранислав Радовановић, магистар драмских уметности. Радионица је намењена деци старијој од 6 година.

12.45–13.45 ЕНИГМАТСКЕ ДЕЧЈЕ ИГРЕ „СКОЦКАЈ СЛОВА“ – Програм  који подстиче дечју комбинаторику и учесницима пружа прилику да тимски манифестују вербалну интелигенцију у такмичарском аранжману. Сценарио подразумева такмичење тимова у састављању најдужих речи уз помоћ специјално израђених коцака са словима.  Реализатор програма је Младен Марковић, дипломирани психолог и енигматски аутор. Програм је намењен деци старијој од 8 година.

17.00–19.00  НЕВЕРБАЛНО ПОЗОРИШТЕ – РАДИОНИЦА МИМЕ – Како представити сценографију, предмете и средства на потпуно празној сцени. Како уверити гледаоца да виде невидљиво. Радионицу миме воде  Тања Милановић, глумица и циркуска уметница и циркуски педагози Драган Јајић Владисављев и Небојша Шупић. Радионице су намењене деци узраста од 6 до 15 година.

10.00–12.00 МЛАДИ КОНСТРУКТОР – На овој радионици деца ће се упознати са могућностима моделовања са универзалним конструкторским комплетом „Конструктор“. Тај комплет у свом саставу има пластичне и металне елементе који се могу употребити на различите начине, тако да је могуће израдити велики број конструкцијa, односно модела. Радећи с њим, дете ће кроз игру и забаву развијати спретност, прецизност, уредност, своје стваралачке способности, као и умешност у остваривању сопствених замисли.  Самостално проналажење нових комбинација и конструисање нових модела позитивно утиче на усмереност пажње, учење стрпљења, на развој сензомоторног реаговања, а тиме и интелектуалних способности. Осећај пријатног расположења, емоција задовољства, као и повећање самопоуздања – циљ је ове едукативне радионице коју реализује Мирослав Парошкај, наставник техничког васпитања. Радионица је намењена деци старијој од 9 година.

10.00–11.00 РАДИОНИЦА САВРЕМЕНОГ ПЛЕСА И ИСТРАЖИВАЊА ПОКРЕТА – Циљ радионице је да се деца упознају са савременим покретом, тако што ће бити подстакнута  да се кроз разне моделе импровизације изразе на свој јединствен плесни начин. Аутор и реализатор радионице је Нина Путник, кореограф и плесни педагог. Радионица је намењена деци од 7 до 10 година.

10.00–11.00 НОВОГОДИШЊИ УКРАСИ ОД ФИЛЦА – Ликовно-едукативна радионица моделовања и израде филцаних кугли за јелку. Учимо које врсте филцања постоје и шта се све може направити од вуне. Аутор и реализатор радионице је Љубица Танкосић, професор ликовне културе, дипломирани графичар. Радионица је намењена деци свих узраста.

11.00–12.00 НАШ ГОСТ: КЊИЖЕВНИК ГОРАН НОВАКОВ – У књижевној радионици “Зрикни свет кроз розле ђозле“, наш гост ће се представити, као писац и илустратор, својом збирком песама “ЛЕПО ЖИВИ МИШ У БИОСКОПУ“. Поред читања стихова из поменуте збирке, деца ће са аутором мало попричати о хумору у литератури за децу и илустрацијама. Наравно, заједно ће покушати да нађу и одговор на питање: како се пишу песме? А можда заједно и напишу једну. Радионица је намењена деци млађег школског узраста (3. и 4. разред).

11.15–12.30 РЕЦЕПТ ЗА СТВАРАЊЕ ЈУНАКА – На радионици илустровања јунака деца ће научити који су најбитнији „састојци“ за стварање јунака. Упознаће се са начином на који облик (силуета), боја, наглашавање и истицање кључних карактеристика утичу на стварање јунака. Сазнаће колико је за илустратора важна биографија јунака када одређује које ће га карактеристике сачињавати. Затим ће добити задатак кроз који ће применити научено и показати своја креативна решења. У оквиру задатка ће из три шешира извлачити папириће са описом кључних карактеристика јунака. Насумично одабране особине јунака остављају радионичарима простора да изразе своје најмаштовитије визије. Аутори и реализатори радионице су Нада Серафимовић, илустратор, и  Јелена Виторовић, академски сликар и илустратор.  Радионица је намењена деци основношколског узраста.

12.00–12.40 Дечја представа „ТРИ КРНГОЛИЦЕ БРНГОЛИЦЕ“ – Ово је интерактивна представа која представља спој „живе“ игре и игре с луткама, а саткана је од три кратке приче. Представу, праћену дивном музиком и мелодичним песмицама, дочараће и учинити необичном и незаборавном следећи ликови: кувар, баба, деда, меда, птица, краљ, краљица, принцеза и официр. Четрдесетоминутни ужитак и пролазак кроз чудесни и чаробни свет дечјих жеља и маште дочараће, кроз интерпретацију поменутих ликова, наш еминентни глумац Драгиша Косара. Посебну драж представи даје чињеница да су и сама деца актери и да на тренутке учествују у њој.   Прилагођена је деци узраста од 3 до 7 година.

12.30–13.30 ЗИМСКИ ЕНИГМАТСКИ ИНТЕРМЕЦО – Програм је осмишљен са циљем да се деци приближи енигматско стваралаштво, као област која обједињује забаву и едукацију. Учесници ће са водитељем радионице разговарати о загонеткама, стећи увид у повезаност дечје енигматике са књижевношћу, уметношћу и науком, а упознаће се и са основним енигматским врстама. У наставку ће групно и појединачно решавати укрштенице, испуњаљке и анаграме у стиху. Сви припремљени енигматски задаци тематски су повезани са школским градивом и третирају појмове из основног образовања и опште културе. На крају, деца ће се окушати у састављању енигматских задатака. Најуспешнији енигматски радови биће објављени у дечјем часопису „Невен“. Аутор и водитељ радионица „Зимски енигматски интермецо“ је Младен Марковић, енигмата у дечјим часописима „Невен“ и „Мали Невен“. Програм је намењен деци старијој од 8 година.

12.45–13.30 НЕИСПРИЧАНА ПРИЧА – Прича се најчешће прича. Или се из књиге чита ако је написана. Прича може и да се наслика, нацрта. А како онда да је прочитамо или испричамо? Лепо! Свако на свој начин, па онда добијемо много нових прича. Ако те исте нацртане приче забележимо и напишемо, имамо много нових књига с новим причама. Захваљујући тим цртежима и сликама, у Јапану је настало позориште КАМИШИБАИ. Ова радионица има за циљ да подстакне децу да цртају своје приче, или пак да нацртају приче које смо им прочитали. Аутор и реализатор програма је Емил Курцинак, глумац и луткар Позоришта младих. Радионица је намењена деци свих узраста.

17.00–19.00  НЕВЕРБАЛНО ПОЗОРИШТЕ МУЗИКА И ЗВУК – Колико звук утиче на емоцију и атмосферу представе и како комуницира са публиком. Радионицу воде Тања Милановић, глумица и циркуска уметница и циркуски педагози Драган Јајић Владисављев и Небојша Шупић. Радионице су намењене деци узраста од 6 до 15 година.

10.00–12.45 ЛЕГО ИГРАОНИЦА – На овој радионици деца развијају машту, креативност, фину моторику, комуникацију и тимски дух. Радионица је намењена деци свих узраста.

10.00–11.45 НАЈЛЕПШИ НОВОГОДИШЊИ АРАНЖМАНИ – Радионица примењене уметности на којој правимо новогодишње аранжмане од разних природних материјала. Аутор и реализатор радионице је Љубица Танкосић, професор ликовне културе. Радионица је намењена деци свих узраста.

10.0011.45 РАДИОНИЦА ЦИРКУСКИХ ВЕШТИНА – На овој радионици деца ће користити своје тело за пењање, прескакање, котрљање, трчање, верање, вртење, балансирање… Развијаће концентрацију, машту и креативност. Научиће да жонглирају, савладају баланс, ваздушне акробације, да побољшају концентрацију, постану јачи, припреме тело и ум за нове изазове… Све ово  је уједно и  мисија циркуских педагога из Школе циркуса „Цирконео“ која реализује радионицу.  Радионица је намењена деци свих узраста.

12.00–12.45 На нашој сцени гостује представа позоришта Талија – „НОВОГОДИШЊА БАЈКА“.  Изузетно атрактивна новогодишња представа, пуна сјајне музике и богатог колорита. Размажена принцеза Кеза не жели да заспи док не дође Деда Мраз, а њени невешти родитељи (краљ и краљица) покушаће на разне начине да је успавају. Они, у договору са децом, покушавају да јој одиграју новогодишњу бајку, пресвлачећи се у Мачка у чизмама, Црвенкапу, Пинокија, Снешка … све то у жељи да је успавају. То ствара низ комичних ситуација које ће засмејати како децу тако и одрасле – који ће се препознати у улози родитеља. Проблем ће, наравно, решити Деда Мраз, а размажена принцеза ће попримити особине позитивних јунака из бајки и постаће узорна девојчица. У  представи  играју: Андреа Форца (Принцеза), Љиљана Јоксимовић (Краљица), Предраг Карапанџић  (Краљ), Александар Расинац (Деда Мраз). Музика: Саша Вавић. Костимографија: Милка Шилд. Текст и режија: Д. Јоксимовић. Представа је намењена деци свих узраста.

17.00–19.00 НЕВЕРБАЛНО ПОЗОРИШТЕ – МАНИПУЛАЦИЈА ОБЈЕКТОМ – Како оживети сценографију, претворити је у личност, дати јој карактер. Како је ставити у први план или у дијалог са другим објектима, глумцима и публиком. Радионицу воде Тања Милановић, глумица и циркуска уметница и циркуски педагози Драган Јајић Владисављев и Небојша Шупић. Радионице су намењене деци узраста од 6 до 15 година.

Програм се реализује уз примену важећих епидемиолошких мера.

Организатор програма: Новосадски дечији културни центар.

Место реализације: Културна станица „МЛИН“.

Адреса: Радничка 20, Нови Сад, 1. спрат

Погледајте галерију слика – зимско „Распустилиште“ 2019/2020.

Распустилиште

распустилиште

Website designed by: Mindmedias Studio