РОДИТЕЉСКА ОДГОВОРНОСТ, СРЕЋА ДЕТЕТА КАО ПРИОРИТЕТ

 РОДИТЕЉСКА ОДГОВОРНОСТ, СРЕЋА ДЕТЕТА КАО ПРИОРИТЕТ

У склопу овогодишњег програма Дечије недеље, „Дете је дете, да га волите и разумете“, јуче је у Новосадском дечијем Културном центру одржана трибина за родитеље, на тему „Родитељска одговорност, срећа детета као приоритет“.

Програм Дечије недеље већ шесту годину за редом организује удружење „Живот као иснспирација“ на нивоу града Новог Сада.

Координаторка пројекта и председница удружења, Љиљана Маширевић, сматра да је веома важно да садржаји у оквиру дечије недеље буду посвећени како деци тако и  родитељима.

– У оквиру манифестације организоване су две веома значајне теме, једна се тиче самопоуздања, а друга се тиче среће детета. Мислим да је веома корисно да родитељи посећују овакав вид едукација – каже Љиљана и додаје да је ова тема веома важна и да се о њој треба доста причати и слушати, али да је пре свега важно слушати праве говорнике на ову тему.

Снежана Голић, педагог и предавач ове трибине, сматра да су овакве трибине од великог значаја јер педагози на класичним предавањима не могу да се обрате родитељу као појединцу већ морају да генерализују, док на оваквим трибинама, радионичарског типа, родитељи имају прилику да поставе питања из приватног живота и размотре сугестије које су им дате.

– Родитељи овакве трибине не треба да схватају као предавања већ као конверзације између нас који имамо више искуства и њих који имају прилику да питају нешто конкретно. Ми дајемо сугестије, а родитељи бирају оно што је њима најкорисније у датом тренутку – каже наша саговорница и додаје:

– Желела бих да пренесем једну најснажнију поруку, а то је да је васпитање процес и нешто што дуго траје, деци треба дати времена да чврсто стану на обе ноге. Не треба их форсирати превише, не треба се бојати унапред, како им од тог страха амбицијама не бисмо угушили детињство.

извештај и фотографије: Николина Костадиновић
Website designed by: Mindmedias Studio