„Pustolovina kroz britansku kuhinju“, u okviru projekta Evropske kulture kroz gastronomiju

Interaktivna kulinarska radionica „Pustolovina kroz  britansku kuhinju“ održana je 17.marta u velikoj sali Novosadskog dečijeg kulturnog centra. Učenici trećih razreda Osnovne škole „Petefi Šandor“ imali su priliku da kroz pripremu i degustaciju kulinarskih specijaliteta gastronoma Gorana Gašparovskog nauče više o britanskoj kulturi, zanimljivostima poput toga šta su jeli Robin Hud i njegova družina, koje je bilo omiljeno jelo kraljice Viktorije, kako je nastao puding i još mnogo toga. Mališani su učestvovali u pripremi  jorkširskog pudinga sa saftom od pečenja, koji  se jede nedeljom i datira još  iz perioda Robina Huda.  Pored toga, deca su učestvovala u pripremanju  jela „skoč egs“, što su  zapravo škotska jaja, kuvana i pohovana u kornfleksu. Deca su, prema rečima našeg simpatičnog kuvara Gorana, najviše uživala u pripremi  i degustaciji Viktorijinog sendviča, poslastice specijalno osmišljene za čuvenu britansku kraljicu. Na kraju degustacije poslužen je čaj  „Erl Grej“, kako bi deca imala potpun doživljaj čajanke, s obzirom na to da se radionica nije dešavala u pet popodne, već je počela u 9 sati i 55 minuta.

foto: Nikolina Kostadinović