„Pustolovina kroz britansku kuhinju“, u okviru projekta Evropske kulture kroz gastronomiju
Interaktivna kulinarska radionica „Pustolovina kroz britansku kuhinju“ održana je 17.marta u velikoj sali Novosadskog dečijeg kulturnog centra. Učenici trećih razreda Osnovne škole „Petefi Šandor“ imali su priliku da kroz pripremu i degustaciju kulinarskih specijaliteta gastronoma Gorana Gašparovskog nauče više o britanskoj kulturi, zanimljivostima poput toga šta su jeli Robin Hud i njegova družina, koje je bilo omiljeno jelo kraljice Viktorije, kako je nastao puding i još mnogo toga. Mališani su učestvovali u pripremi jorkširskog pudinga sa saftom od pečenja, koji se jede nedeljom i datira još iz perioda Robina Huda. Pored toga, deca su učestvovala u pripremanju jela „skoč egs“, što su zapravo škotska jaja, kuvana i pohovana u kornfleksu. Deca su, prema rečima našeg simpatičnog kuvara Gorana, najviše uživala u pripremi i degustaciji Viktorijinog sendviča, poslastice specijalno osmišljene za čuvenu britansku kraljicu. Na kraju degustacije poslužen je čaj „Erl Grej“, kako bi deca imala potpun doživljaj čajanke, s obzirom na to da se radionica nije dešavala u pet popodne, već je počela u 9 sati i 55 minuta.