stace

38. RASPUSTILIŠTE

PROGRAM

Svi programi su BESPLATNI.

Zbog ograničenog broja mesta, prijave su obavezne na imejl: slobodanka.ugrenovic@nsdkc.rs.

10.00–11.30  ČAROBNI SVET GLINE – Likovno-edukativna radionica vajanja namenjena deci svih uzrasta. Autor i realizator radionice je Ljubica Tankosić, profesor likovne kulture, diplomirani grafičar.

10.00–11.30 IZRADA MARIONETA OD PAPIRA – Edukativno-umetnička lutkarska radionica na kojoj ćemo praviti lutke od papira. Marioneta je savršena i najkompleksnija vrsta pozorišne lutke  i zato nosi titulu kraljice lutaka. Čudesne marionete od papira su jednostavne i lagane za animaciju.  Lutkarstvo je umetnost koja u svom izražaju spaja razne umetnosti: likovnu, muzičku, plesnu i dramsku. Podstiče razvoj motoričkih sposobnosti, vizuelno, kreativno i likovno doživljavanje okoline, razvija socijalne i komunikacijske sposobnosti, a uključuje i timski rad. Autor i realizator radionice je Cvetin Aničić, glumac,  lutkar. Radionica je namenjena deci starijoj od 6 godina, ali i  manjoj deci uz pomoć odraslih.

10.00–11.30 RADIONICA SAVREMENOG PLESA I ISTRAŽIVANJA POKRETA Radionica je namenjena deci starijoj od 10 godina, koja su zainteresovana za savremeni ples, istraživanje pokreta i plesnih tehnika. Prethodno iskustvo u plesu nije obavezno za učešće na radionicama. Svaki susret započinjaćemo vežbama zagrevanja i osvešćivanja tela u skladu sa tehnikama savremenog plesa. Pored vežbi koje dolaze iz različitih tehnika savremenog plesa, bavićemo se stvaranjem koreografije, istraživanjem pokreta kroz prostor, dinamiku, fizikalnost, scenski izraz, rad sa partnerom. Posebnu pažnju posvetićemo osmišljavanju plesa i koreografije. Autor i realizator radionica je Jovana Rakić, koreograf i plesni pedagog.

11.30–12.30 POETSKI POLIGON – Književna radionica na kojoj ćemo se baviti osnovnim poetskim elementima i naučiti kako se imaginacija, emocije i ideje stavljaju u službu poezije. Scenario podrazumeva demonstraciju nastanka poetskog dela, grupnu produkciju motiva, kao i zajedničko i pojedinačno pisanje kratkih pesama na zadate teme. Cilj radionice je podsticanje izražavanja kreativnosti  kroz poeziju. Najbolji poetski sastavi će biti objavljeni u časopisu „Neven“. Autor i realizator radionice je Mladen Marković, diplomirani psiholog, enigmata i dečji pesnik. Radionica je namenjena deci starijoj od 8 godina.

11.30–12.45 ČAROBNI PAPIRNI SVET – Likovna radionica za decu na kojoj ćemo praviti raznovrsne snežne papirne pahulje. Radionica je namenjena deci svih uzrasta. Autor i realizator radionice je Ljubica Tankosić, profesor likovne kulture, diplomirani grafičar.

12.00 –12.30  Na našoj sceni gostuje predstava pozorišta TeatriloUSPAVANA LEPOTICA. U  začaranom kraljevstvu svi spavaju , budne su samo dve dvorske lude. Pričaju nam kako se sve desilo, zašto svi spavaju  i usput pokušavaju da smisle kako da probude princezu.  Kroz razne situacije, otkrivamo koji je najbolji recept za slatke snove. Igraju: Cvetin Aničić i Ružica Bojović. Režija: Cvetin Aničić. Predstava je namenjena deci svih uzrasta.

12.45–13.30 RADIONICA CIRKUSKIH VEŠTINA – Na ovoj radionici deca će koristiti svoje telo za penjanje, preskakanje, kotrljanje, trčanje, veranje, vrtenje, balansiranje… Razvijaće koncentraciju, maštu i kreativnost. Naučiće da žongliraju, savladaju balans, vazdušne akrobacije, da poboljšaju koncentraciju, postanu jači, pripreme telo i um za nove izazove… Sve ovo  je ujedno i  misija cirkuskih pedagoga iz Škole cirkusa „Cirkoneo“ koja realizuje radionicu.  Radionica je namenjena deci svih uzrasta.

10.00–11.00 NOVOGODIŠNJA ČESTITKA „GRAVURE“ – Likovna radionica izrade neobičnih čestitki za najlepše novogodišnje želje, tehnikom graviranja. Autor i realizator radionice je Ljubica Tankosić, profesor likovne kulture, diplomirani grafičar. Radionica je namenjena deci svih uzrasta.

10.0011.00 RADIONICA SAVREMENOG PLESA I ISTRAŽIVANJA POKRETARadionica je namenjena deci starijoj od 10 godina koja su zainteresovana za savremeni ples, istraživanje pokreta i plesnih tehnika. Prethodno iskustvo u plesu nije obavezno za učešće na radionicama. Svaki susret započinjaćemo vežbama zagrevanja i osvešćivanja tela u skladu sa tehnikama savremenog plesa. Pored vežbi koje dolaze iz različitih tehnika savremenog plesa, bavićemo se stvaranjem koreografije, istraživanjem pokreta kroz prostor, dinamiku, fizikalnost, scenski izraz i rad sa partnerom. Posebnu pažnju posvetićemo osmišljavanju plesa i koreografije. Autor i realizator radionica je Jovana Rakić, koreograf i plesni pedagog.

10.00–12.00 MLADI KONSTRUKTOR – Na ovoj radionici deca će se upoznati sa mogućnostima modelovanja sa univerzalnim konstruktorskim kompletom „Konstruktor“. Taj komplet u svom sastavu ima plastične i metalne elemente koji se mogu upotrebiti na različite načine, tako da je moguće izraditi veliki broj konstrukcija, odnosno modela. Radeći s njim, dete će kroz igru i zabavu razvijati spretnost, preciznost, urednost, svoje stvaralačke sposobnosti kao i umešnost u ostvarivanju sopstvenih zamisli.  Samostalno pronalaženje novih kombinacija i konstruisanje novih modela pozitivno utiče na usmerenost pažnje, učenje strpljenja, na razvoj senzomotornog reagovanja, a time i intelektualnih sposobnosti. Osećaj prijatnog raspoloženja, emocija zadovoljstva, kao i povećanje samopouzdanja – cilj je ove edukativne radionice koju realizuje Miroslav Paroškaj, nastavnik tehničkog vaspitanja. Radionica je namenjena deci starijoj od 9 godina.

11.00–12.00 NAŠ GOST: KNJIŽEVNIK  BRANKO STEVANOVIĆ – Predstaviće deci svoju knjigu „Avanture Kraljevića Marka“, uz razgovor o njegovom stvaralaštvu i neophodnosti prisustva knjige u detinjstvu. Program je namenjen deci starijoj od 9 godina.

12.00–12.40 Na našoj sceni gostuje predstava  pozorišta Maximus ArtIZNENADNA POSETA GOSPODINA MOCARTA. Predstava govori o važnosti muzike i umetnosti u svakodnevnom životu. Pored prepoznatljivih kompozicija i operskih melodija, predstava na jedinstven način opisuje radnju „Čarobne frule“, koja ima moć da tugu pretvori u radost, baš kao i muzika. Kroz spoj lutke, maske, igre i vesele muzike, neobična priča pretvorena je u magičnu avanturu. U predstavi igraju: Milena Martić, Petar Kokinović i Željko Aleksić. Tekst i režija: Željko Aleksić. Kostimi i scenografija: Ana Aleksić. Lutke: Nebojša Joković. Koreografija: Ana Aleksić. Predstava ja namenjena deci svih uzrasta.

12.45–13.30 ŠTA JE KAMIŠIBAI POZORIŠTE?Emil Kurcinak, glumac, lutkar Pozorišta mladih, prikazaće deci kako se prave predstave od slika, crteža, fotografija… Objasniće šta je „kamišibai pozorište“, koje je davno nastalo u Japanu. Koristeći likovne radove koje su nacrtala i naslikala deca u Novosadskom dečijem kulturnom centru, sa učesnicima  radionice napraviće pozorišnu predstavu. Radionica je namenjena deci starijoj od 6 godina.

12.45–13.30 SVIRCI – Koncept radionice je zajedničko muziciranje na jednostavnim instrumentima, većinom ritmičkim i ponekim melodijskim. Polaznici će kroz zabavne uvodne vežbe raditi na osvešćivanju i razvijanju ritma i jednostavnih melodija. Učesnici radionice će pomoću jednostavnih instrumenata moći da upoznaju razne muzičke pravce i različite ritmove. Podeljeni na razne instrumente, imaće mogućnost da odmah zasviraju zajedno, da bi do kraja radionice osmislili nekoliko pesama koje će zajedno izvesti. Autor i realizator programa je Gabriela Benak, dipl. muzičar – violinista, sa bogatim izvođačkim iskustvom violiniste i pevača u raznim muzičkim pravcima, kompozitor, studijski muzičar, aktivan pozorišni izvođač. Muzička radionica namenjena je deci uzrasta od 7 do 12 godina.

17.00–19.00  NEVERBALNO POZORIŠTE – RADIONICA FIZIČKKOG TEATRA – Da li je predstava moguća bez reči? Kako ispričati priču pokretom i preneti je gledaocu? Koje su sličnosti i razlike u odnosu na verbalni teatar? O svemu ovome naučite od Tanje Milanović, glumice i cirkuske umetnice i cirkuskih pedagoga Dragana Jajića Vladisavljeva i Nebojše Šupića. Radionice su namenjene deci uzrasta od 6 do 15 godina.

10.00–11.00 CRTANA BAJKA „KAKO DO IZGUBLJENOG ŠALA“ – Edukativno-narativna družionica  u kojoj izvođač crta potrebne likove i događaje, a deca i izvođač komuniciraju sa nacrtanim likovima i pričaju svoju priču. Voditelj i glavni pripovedač je Jovan Caran Denis, član lutkarske scene NP „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Program je namenjen deci od 3 do 8 godina.

10.00–11.00 MOJ GRAD – Tokom radionice ćemo izgraditi i obojiti magični grad od kartona koji će izrasti sa svakim detetom. Kada je škola spolja, umetnost je unutra! Od školskih praznika do snežnih dana, učestvuj zajedno sa svojim drugarima u stvaranju zimske čarolije. Moderatori radionice: Nataša Bodiroga Radovanović, diplomirani defektolog i reedukator, i Branislav Radovanović, magistar dramskih umetnosti. Radionica je namenjena deci starijoj od 8 godina.

10.00–11.30 RADIONICA SAVREMENOG PLESA I ISTRAŽIVANJA POKRETARadionica je namenjena deci starijoj od 10 godina koja su zainteresovana za savremeni ples, istraživanje pokreta i plesnih tehnika. Prethodno iskustvo u plesu nije obavezno za učešće na radionicama. Svaki susret započinjaćemo vežbama zagrevanja i osvešćivanja tela, u skladu sa tehnikama savremenog plesa. Pored vežbi koje dolaze iz različitih tehnika savremenog plesa, bavićemo se stvaranjem koreografije, istraživanjem pokreta kroz prostor, dinamiku, fizikalnost, scenski izraz i rad sa partnerom. Posebnu pažnju posvetićemo osmišljavanju plesa i koreografije. Autor i realizator radionica je Jovana Rakić, koreograf i plesni pedagog.

10.00–13.30 LEGO IGRAONICA – U ovoj radionici deca razvijaju maštu, kreativnost, finu motoriku, komunikaciju, timski duh. Radionica je namenjena deci svih uzrasta.

11.00–12.00  NOVOGODIŠNJI KOLAŽ – Likovno-edukativna radionica na kojoj razvijamo kreativnost, maštu i  finu motoriku šake, a sve to kroz izradu različitih novogodišnjih dekorativnih ukrasa. Autor i realizator radionice je Ljubica Tankosić, profesor likovne kulture, diplomirani grafičar. Umetnička radionica namenjena je deci svih uzrasta.

11.30–12.30 PRONAĐI SVOJU PESMU – Umetnička radionica dečjih recikliranih knjiga.  Najprodavanija knjiga poezije napravljena je redigovanjem knjiga i novinskih članaka trajnim markerom. Ova radionica bavi se umetnošću obnavljanja, dekonstrukcije i ponovnog osmišljavanja knjige kroz igru i nudi odgovore na pitanja: kako postati pisac koji crta i kako umetnost stvarati rečima, a knjige slikama? Moderatori radionice su Nataša Bodiroga Radovanović, diplomirani defektolog i reedukator, i Branislav Radovanović, magistar dramskih umetnosti. Radionica je namenjena deci starijoj od 10 godina.

12.00–12.30 Lutkarska predstava iz ciklusa „KNJIGA PUNA BAJKI“. Na sceni se igraju dve bajke: „Tri praseta“ i „Uspavana lepotica“. Sadržaj ovih bajki je svima dobro poznat,  ali važno je napomenuti da su u ovom izvođenju deca punopravni učesnici. Naime, deca dobijaju priliku da glume sve ličnosti koji se u bajkama pojavljuju, što je poseban izazov i prilika da pokažu svoje talente. Bajke nam priča Jovan Caran – Denis, član lutkarske scene NP. „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Predstava je namenjena deci od 3 do 8 godina.

12.45–13.45 VESELA TELEVIZIJA – Kreativna likovna radionica za decu. Da li ste se nekada zapitali kako bi izgledala televizija kada bi je idejno osmislila deca? Na ovoj uzbudljivoj radionici deca su sama svoji majstori, scenografi, kostimografi, urednici i voditelji. Spremite se za vesele vesti! Autori i moderatori radionice su Nataša Bodiroga Radovanović, diplomirani defektolog i reedukator, i Branislav Radovanović, magistar dramskih umetnosti. Radionica je namenjena deci starijoj od 6 godina.

12.45–13.45 ENIGMATSKE DEČJE IGRE „SKOCKAJ SLOVA“ – Program  koji podstiče dečju kombinatoriku i učesnicima pruža priliku da timski manifestuju verbalnu inteligenciju u takmičarskom aranžmanu. Scenario podrazumeva takmičenje timova u sastavljanju najdužih reči uz pomoć specijalno izrađenih kocaka sa slovima.  Realizator programa je Mladen Marković, diplomirani psiholog i enigmatski autor. Program je namenjen deci starijoj od 8 godina.

17.00–19.00  NEVERBALNO POZORIŠTE – RADIONICA MIME – Kako predstaviti scenografiju, predmete i sredstva na potpuno praznoj sceni. Kako uveriti gledaoca da vide nevidljivo. Radionicu mime vode  Tanja Milanović, glumica i cirkuska umetnica i cirkuski pedagozi Dragan Jajić Vladisavljev i Nebojša Šupić. Radionice su namenjene deci uzrasta od 6 do 15 godina.

10.00–12.00 MLADI KONSTRUKTOR – Na ovoj radionici deca će se upoznati sa mogućnostima modelovanja sa univerzalnim konstruktorskim kompletom „Konstruktor“. Taj komplet u svom sastavu ima plastične i metalne elemente koji se mogu upotrebiti na različite načine, tako da je moguće izraditi veliki broj konstrukcija, odnosno modela. Radeći s njim, dete će kroz igru i zabavu razvijati spretnost, preciznost, urednost, svoje stvaralačke sposobnosti, kao i umešnost u ostvarivanju sopstvenih zamisli.  Samostalno pronalaženje novih kombinacija i konstruisanje novih modela pozitivno utiče na usmerenost pažnje, učenje strpljenja, na razvoj senzomotornog reagovanja, a time i intelektualnih sposobnosti. Osećaj prijatnog raspoloženja, emocija zadovoljstva, kao i povećanje samopouzdanja – cilj je ove edukativne radionice koju realizuje Miroslav Paroškaj, nastavnik tehničkog vaspitanja. Radionica je namenjena deci starijoj od 9 godina.

10.00–11.00 RADIONICA SAVREMENOG PLESA I ISTRAŽIVANJA POKRETA – Cilj radionice je da se deca upoznaju sa savremenim pokretom, tako što će biti podstaknuta  da se kroz razne modele improvizacije izraze na svoj jedinstven plesni način. Autor i realizator radionice je Nina Putnik, koreograf i plesni pedagog. Radionica je namenjena deci od 7 do 10 godina.

10.00–11.00 NOVOGODIŠNJI UKRASI OD FILCA – Likovno-edukativna radionica modelovanja i izrade filcanih kugli za jelku. Učimo koje vrste filcanja postoje i šta se sve može napraviti od vune. Autor i realizator radionice je Ljubica Tankosić, profesor likovne kulture, diplomirani grafičar. Radionica je namenjena deci svih uzrasta.

11.00–12.00 NAŠ GOST: KNJIŽEVNIK GORAN NOVAKOV – U književnoj radionici “Zrikni svet kroz rozle đozle“, naš gost će se predstaviti, kao pisac i ilustrator, svojom zbirkom pesama “LEPO ŽIVI MIŠ U BIOSKOPU“. Pored čitanja stihova iz pomenute zbirke, deca će sa autorom malo popričati o humoru u literaturi za decu i ilustracijama. Naravno, zajedno će pokušati da nađu i odgovor na pitanje: kako se pišu pesme? A možda zajedno i napišu jednu. Radionica je namenjena deci mlađeg školskog uzrasta (3. i 4. razred).

11.15–12.30 RECEPT ZA STVARANJE JUNAKA – Na radionici ilustrovanja junaka deca će naučiti koji su najbitniji „sastojci“ za stvaranje junaka. Upoznaće se sa načinom na koji oblik (silueta), boja, naglašavanje i isticanje ključnih karakteristika utiču na stvaranje junaka. Saznaće koliko je za ilustratora važna biografija junaka kada određuje koje će ga karakteristike sačinjavati. Zatim će dobiti zadatak kroz koji će primeniti naučeno i pokazati svoja kreativna rešenja. U okviru zadatka će iz tri šešira izvlačiti papiriće sa opisom ključnih karakteristika junaka. Nasumično odabrane osobine junaka ostavljaju radioničarima prostora da izraze svoje najmaštovitije vizije. Autori i realizatori radionice su Nada Serafimović, ilustrator, i  Jelena Vitorović, akademski slikar i ilustrator.  Radionica je namenjena deci osnovnoškolskog uzrasta.

12.00–12.40 Dečja predstava „TRI KRNGOLICE BRNGOLICE“ – Ovo je interaktivna predstava koja predstavlja spoj „žive“ igre i igre s lutkama, a satkana je od tri kratke priče. Predstavu, praćenu divnom muzikom i melodičnim pesmicama, dočaraće i učiniti neobičnom i nezaboravnom sledeći likovi: kuvar, baba, deda, meda, ptica, kralj, kraljica, princeza i oficir. Četrdesetominutni užitak i prolazak kroz čudesni i čarobni svet dečjih želja i mašte dočaraće, kroz interpretaciju pomenutih likova, naš eminentni glumac Dragiša Kosara. Posebnu draž predstavi daje činjenica da su i sama deca akteri i da na trenutke učestvuju u njoj.   Prilagođena je deci uzrasta od 3 do 7 godina.

12.30–13.30 ZIMSKI ENIGMATSKI INTERMECO – Program je osmišljen sa ciljem da se deci približi enigmatsko stvaralaštvo, kao oblast koja objedinjuje zabavu i edukaciju. Učesnici će sa voditeljem radionice razgovarati o zagonetkama, steći uvid u povezanost dečje enigmatike sa književnošću, umetnošću i naukom, a upoznaće se i sa osnovnim enigmatskim vrstama. U nastavku će grupno i pojedinačno rešavati ukrštenice, ispunjaljke i anagrame u stihu. Svi pripremljeni enigmatski zadaci tematski su povezani sa školskim gradivom i tretiraju pojmove iz osnovnog obrazovanja i opšte kulture. Na kraju, deca će se okušati u sastavljanju enigmatskih zadataka. Najuspešniji enigmatski radovi biće objavljeni u dečjem časopisu „Neven“. Autor i voditelj radionica „Zimski enigmatski intermeco“ je Mladen Marković, enigmata u dečjim časopisima „Neven“ i „Mali Neven“. Program je namenjen deci starijoj od 8 godina.

12.45–13.30 NEISPRIČANA PRIČA – Priča se najčešće priča. Ili se iz knjige čita ako je napisana. Priča može i da se naslika, nacrta. A kako onda da je pročitamo ili ispričamo? Lepo! Svako na svoj način, pa onda dobijemo mnogo novih priča. Ako te iste nacrtane priče zabeležimo i napišemo, imamo mnogo novih knjiga s novim pričama. Zahvaljujući tim crtežima i slikama, u Japanu je nastalo pozorište KAMIŠIBAI. Ova radionica ima za cilj da podstakne decu da crtaju svoje priče, ili pak da nacrtaju priče koje smo im pročitali. Autor i realizator programa je Emil Kurcinak, glumac i lutkar Pozorišta mladih. Radionica je namenjena deci svih uzrasta.

17.00–19.00  NEVERBALNO POZORIŠTE MUZIKA I ZVUK – Koliko zvuk utiče na emociju i atmosferu predstave i kako komunicira sa publikom. Radionicu vode Tanja Milanović, glumica i cirkuska umetnica i cirkuski pedagozi Dragan Jajić Vladisavljev i Nebojša Šupić. Radionice su namenjene deci uzrasta od 6 do 15 godina.

10.00–12.45 LEGO IGRAONICA – Na ovoj radionici deca razvijaju maštu, kreativnost, finu motoriku, komunikaciju i timski duh. Radionica je namenjena deci svih uzrasta.

10.00–11.45 NAJLEPŠI NOVOGODIŠNJI ARANŽMANI – Radionica primenjene umetnosti na kojoj pravimo novogodišnje aranžmane od raznih prirodnih materijala. Autor i realizator radionice je Ljubica Tankosić, profesor likovne kulture. Radionica je namenjena deci svih uzrasta.

10.0011.45 RADIONICA CIRKUSKIH VEŠTINA – Na ovoj radionici deca će koristiti svoje telo za penjanje, preskakanje, kotrljanje, trčanje, veranje, vrtenje, balansiranje… Razvijaće koncentraciju, maštu i kreativnost. Naučiće da žongliraju, savladaju balans, vazdušne akrobacije, da poboljšaju koncentraciju, postanu jači, pripreme telo i um za nove izazove… Sve ovo  je ujedno i  misija cirkuskih pedagoga iz Škole cirkusa „Cirkoneo“ koja realizuje radionicu.  Radionica je namenjena deci svih uzrasta.

12.00–12.45 Na našoj sceni gostuje predstava pozorišta Talija – „NOVOGODIŠNJA BAJKA“.  Izuzetno atraktivna novogodišnja predstava, puna sjajne muzike i bogatog kolorita. Razmažena princeza Keza ne želi da zaspi dok ne dođe Deda Mraz, a njeni nevešti roditelji (kralj i kraljica) pokušaće na razne načine da je uspavaju. Oni, u dogovoru sa decom, pokušavaju da joj odigraju novogodišnju bajku, presvlačeći se u Mačka u čizmama, Crvenkapu, Pinokija, Sneška … sve to u želji da je uspavaju. To stvara niz komičnih situacija koje će zasmejati kako decu tako i odrasle – koji će se prepoznati u ulozi roditelja. Problem će, naravno, rešiti Deda Mraz, a razmažena princeza će poprimiti osobine pozitivnih junaka iz bajki i postaće uzorna devojčica. U  predstavi  igraju: Andrea Forca (Princeza), Ljiljana Joksimović (Kraljica), Predrag Karapandžić  (Kralj), Aleksandar Rasinac (Deda Mraz). Muzika: Saša Vavić. Kostimografija: Milka Šild. Tekst i režija: D. Joksimović. Predstava je namenjena deci svih uzrasta.

17.00–19.00 NEVERBALNO POZORIŠTE – MANIPULACIJA OBJEKTOM – Kako oživeti scenografiju, pretvoriti je u ličnost, dati joj karakter. Kako je staviti u prvi plan ili u dijalog sa drugim objektima, glumcima i publikom. Radionicu vode Tanja Milanović, glumica i cirkuska umetnica i cirkuski pedagozi Dragan Jajić Vladisavljev i Nebojša Šupić. Radionice su namenjene deci uzrasta od 6 do 15 godina.

Program se realizuje uz primenu važećih epidemioloških mera.

Organizator programa: Novosadski dečiji kulturni centar.

Mesto realizacije: Kulturna stanica „MLIN“.

Adresa: Radnička 20, Novi Sad, 1. sprat

Pogledajte galeriju slika – zimsko „Raspustilište“ 2019/2020.

Raspustilište

raspustilište

Website designed by: Mindmedias Studio